Egyéb kategória

Nápolyi betlehem

December 8-án, a Szeplőtelen Szűz Mária napján az olaszok felállítják a karácsonyfát. De a nápolyiaknál ennél sokkal fontosabb dolog a “presepe”, vagyis a betlehem elkészítése, ami szintén ekkor veszi kezdetét.

Az itteni betlehemek különlegessége, hogy a születési jelenetet, a jászolos Kisjézust, Máriát, Józsefet és a három királyt nápolyi környezetbe helyezik, és Nápoly népével veszik körbe. A Szent Család gyakran egy “bassóban” (tipikus nápolyi barlanglakás) található, amit körülvesz egy lépcsőkkel kialakított város, rajta a pizzasütővel, halárussal, ágyneműt teregető asszonyokkal, bort ivó férfiakkal és játszó gyerekekkel.

Az első kezdetleges betlehemet Sancia királynő (Roberto d’Angio felesége) ajándékozta a Santa Chiara kolostornak, mikor megnyitottak 1340-ben. A mai betlehemek elődei az 1700-as évek végén jelentek meg Nápolyban, egyik legszebb példányát a Certosa di San Martinóban láthatjuk. Itt őrzik a Santa Chiara első betlehemének Madonnináját is.

Certosa di San Martino

A betlehem-készítő iparág az idők során annyira kinőtte magát, hogy saját utcát kapott a Via San Gregorio Armenóban, a San Gregorio Armeno templom mellett.

Érdekesség, hogy már az antik Ceres templomban is találtak terrakotta figurákat, melyeket áldozati ajándékba vittek a hívők. Ezeket a Sotterranea részben megtekinthető piac területén készítették az árusok. Nem messze a mai Via San Gregorio Armenótól.

Minden nápolyi család a hagyomány szerint nekifog ilyenkor a betlehem építésének, amit minden évben csinosítanak, és kiegészítenek egy-egy új darabbal. Apáik kézen fogják gyermekeiket és együtt mennek a San Gregorio Armeno forgatagába báránykát, angyalkát vásárolni. Ezeket a betlehemeket aztán a család örökül hagyja a következő generációra, aki kincsként őrzi őket és teszi hozzá a sajátjához.

A hagyományos presepe napoletano helyszíne mindig a Scoglio (szikla), amiben két barlangnak kell lenni: egyik a Natività (a születés szent helyszíne), a másik az Osteria (a vendéglátóhely), ahonnan elküldték a szülni készülő Máriát – vagyis az angyalok és az ördögök helyszíne. Mert nem létezhet a Jó a Rossz nélkül (a rossz is egy lecsúszott angyal volt a katolikus vallás szerint). Kettőjük egyensúlyából születik a harmónia. Kötelező elem még az alvó pásztor, Benino, aki álmában kapta a jelet a Kisjézus megszületéséről, valamint a kis patak és a kút, ahol az Esthajnalcsillag alámerült, miután teljesítette küldetését. A megjelenő alakok mind szimbólumok is egyben: a borárus a kenyéré és a boré, a halárus és a hal a kereszténységé, a cigánylány a szűz ellentéteként a világi nőiességé és jövőbelátó képessége miatt a Küméi Sibilláé is. Az árusok pedig a 12 hónapnak felelnek meg a következőképp: január a hentes, február a sajtárus, március a baromfiárusító, április a tojásárus, május a meggyárus, június a pék, július a paradicsomot áruló, augusztus a görögdinnye eladó, szeptember a magvető vagy gazda, október a borász, november a gesztenyeárus és december a halárusító.

Leghíresebb betlehem-készítő famíliák a Ferrigno, a Fratelli Capuano és a Di Virgilio, akik 150 éve űzik ezt az ipart. Ők készítik például a Vatikán betlehemét is, és királyi családoktól is kapnak megrendelést világszerte. Nem ritka az ilyen betlehemekben a 100-150 fő felvonultatása sem.

Ha kész a betlehem, december 24-én pontban éjfélkor jön a fő attrakció: a család legfiatalabb tagja a jászolba fekteti a Kisjézust! (A nápolyi karácsonyról itt!)

Különleges betlehemeket láthatunk több helyen Nápolyban, például az Ospedale degli Incurabiliét a betegekkel és orvosokkal, a Reggia di Casertáét és a Certosa di San Martinóét, amik a legrégebbiek, valamint Amalfi városában egy egyedi, víz alatti betlehemet. Sőt a Grotta dello Smeraldo barlangban merülhetünk is a búvárokkal, akiknek különleges karácsonyi programja, mikor a víz alatti betlehembe fektetik a Jézuskát.

Ospedale degli Incurabili
Amalfi
Grotta dello Smeraldo

Praianóban pedig az Amafi autostrada mentén egy egész kis betlehem-város lett felállítva, ami télen-nyáron szép látványosság.

Praiano
Hírdetés

4 című bejegyzés “Nápolyi betlehem” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s