Egyéb kategória

Titus

  • vagy olaszul Imperatore Tito római császár
  • Flavius-dinasztia
  • URALKODOTT: 79-81 /2 év/
  • ELŐDJE: Vespasianus (apja)
  • UTÓDJA: Domitianus (testvére)
  • SZÜLETETT: 39, Roma – 81, Roma /41 év/
  • NYUGHELYE: Roma
  • SZÜLEI: Vespasianus & Flavia Domitia
  • Testvére: Domitianus császár
  • FELESÉGEI: 1) Arrecina Tertulla 2) Martia Furnilla
  • GYERMEKEI: Flavia Iulia

Titus /Titus Caesar Vespasianus Augustus/ Vespasianus császár fia volt, vele és testvérével, a későbbi Domitianus császárral hárman alkották a Flavius-dinasztiát.

Apja uralkodása alatt Titus különleges katonai képességeiről tesz tanúbizonyságot. Jeruzsálem ostromát követően (i.sz. 70) beveszi a várost és porig égeti. A romokon áldozatot mutatnak be a római isteneknek. Sok zsidó foglyot ejtett, akiket gladiátorjátékain kivégeztetett, vagy rabszolgának adta őket. Titusszal együtt harcolt az a Plinius, akinek fia később a Vezúv kitörését dokumentálta. 72-től Titus apja konzultársává lép elő.

79. júniusában épp hogy császárrá avatják, rögtön egy katasztrófával kell szembenéznie: 79. augusztus 24-én kitört a Vezúv, maga alá temetve Pompeit. A császár nagy feladatot kapott! Bizottságot hozott létre Campania újjáépítésére, ami azonnal felmérte a károkat. Kiderült, lehetetlen bármit is újjáépíteni Pompeiben és Herculaneumban, mert teljesen betemetődtek a városok, úgy intézkedett, mentsenek meg mindent, amit csak lehet. (A 19. századi ásatásokkor már semmit sem találtak itt. Nem maradt se márvány, se bronz szobrok a fórum épületeinek falain és a közterületeken.)

A császár fontos készleteket is küldött a területre a túlélőknek. Ételt, ruhát, egészségügyi ellátást és gyógyszereket biztosított. Titus maga is érintett volt a területen, itt, a Vezúv környékén álltak ugyanis családjának császári villái is. Pár hónappal a kitörés után személyesen is meglátogatta a régiót. Gyakran saját zsebéből finanszírozta a segítséget – a Római Birodalom hosszú történetében ez volt a legnagyobb privát adományozás. Számtalan építkezés folyt, hogy a végén összeálljon minden. A hadsereg remekül kivette a részét a munkálatokban.

A kitörés után sárlavina temette be az utakat, ami megemelte a talajszintet és eltolta a part vonalát két kilométerrel a tenger felé. Újraépítették a Rómát és Nápolyt összekötő úthálózatot, amit Hadrianus császár alatt fejeznek be, 55 év múlva.

Pompei és környéke közigazgatás nélkül maradt, összedőltek a bíróságok is. Titus azonnal megpróbálta kezelni a káoszt és a törvénynélküliséget. A birtokviszonyokat is rendezni kellett, ami nehéz volt, mert Pompeit hat méter hamu és kő fedte, Herculaneumot pedig 20 méter vulkáni törmelék. Titus és küldöttei elkezdték újra kiosztani a földeket. Amint az emberek tudták, mi az övék, elkezdtek dolgozni rajta, növényeket termesztettek és használták. Innentől kezdtek a dolgok jobbra fordulni a Vezúv környékén.

A szőlőtermesztés újraindításába rengeteget invesztált, a Vezúv lejtőinek 2/3-át szőlőültetvények foglalták el, Pompei legfontosabb terméke ugyanis híres likőrszerű bora volt, amit vízzel higítottak fel. A bort nemcsak Rómába, hanem Görögországba, Galliába, Spanyolországba, Britanniába, Észak-Afrikába és Indiába is exportálták – amit a feltárt amfórák is bizonyítanak.

Pompei után, 80-ban még egy tűzvész is pusztított Rómában, de a császár mindkét esetben bőkezűen kárpótolta a károsultakat. Folytatta az apja által elkezdett építkezéseket, thermákat építtetett és ő adta át az Anfiteatro Flaviót Puteoliban, 100 napos ünnepségsorozat keretében.

Titus tehát remek krízismenedzsernek bizonyult. A rengeteg anyagi segítség ellenére teli kincstárat hagyott maga után (igaz, csak rövid ideig – 2 és fél évig – volt császár). Uralkodása alatt gondoskodott a Julius-Claudius-dinasztia császárainak tiszteletéről, és Vespasianust is a császárkultusz részévé tette.

Titus Diadalíve (Arco di Tito), Roma

Váratlanul halt meg Sabinum felé utazva (i.sz. 81 szeptember), ugyanabban a villában, ahol annak idején atyja, Vespasianus is. Halála után Titust istenné avatták és számos szoborral, emlékművel emlékeztek meg róla. A trónon fivére, Domitianus követte.

római pénzérmék Titus császár arcképével

2 című bejegyzés “Titus” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás