amalfi part, Múzeumok, positano

MAR – Museo Archeologico Romano, Positano

Piazza Flavio Gioia 7, POSITANO
/COSTIERA AMALFITANA/
  • Belépőjegy: 15€

A Museo Archeologico Romano (MAR) di Positanót sokan úgy nevezik: “az Amalfi-part kicsi Pompeije” (la piccola Pompei della Costiera Amalfitana).

Karl Weber, a Bourbon-ásatások felelőse már 1758-ban mesélt a villa csodálatos freskóiról, de az embereknek jó sokáig fogalmuk sem volt, mi fekszik a lábuk alatt.

A Santa Maria Assunta templom lábainál talált római villa maradványai olyan jó állapotban maradtak fent, hogy egyesek szerint nagyobb élményben lehet részünk, mint Pompeiben. Egyetlen szobát tártak fel eddig, a túra kb. 20 perces, de minden fillért megér.

Hogy lehetséges, hogy egy ilyen villa ilyen jó állapotban fennmaradt? Menjünk vissza az időben a Vezúv i. sz. 79-es kitöréséhez, mely könyörtelenül elpusztította Pompeit. A vulkánból kitörő tűzoszlop hihetetlenül megemelkedett, így sikerült legyőznie a Monti Lattari-hegység láncolatát, és dél felé nyomulni. Heves esőzések és sárlavinák követték, amik olyan sebességgel érték el Positanót és az itt álló települést, hogy ellepték azt. A tetők és padlások beomlottak, az oszlopok megmozdultak, és a sár kitöltött mindent. De éppen ez óvta meg a belső teret. Tíz évnyi ásatást és restaurálást követően nyílt meg újra a 11 m mélyen fekvő villa kapuja. Az ásatások tovább folynak, egyre több lelet kerül elő, melyek az itt élő emberek gazdagságáról mesélnek.

Az élénk színű sárga, vörös, kék, zöld freskókon cupidókat, tengeri szörnyeket és delfineket láthatunk, a medallion-sorozat pedig mitológiai jeleneteket ábrázol – például egy kentaurt, aki zenei leckéket ad a fiatal Akhilleusznak. Csendéletek, tengeri tájképek egészítik ki az alkotást. Ebből a teremből egy páratlan positanói tájat lehetett élvezni egykor.

A római villa freskóciklusa mellett a felette lévő középkori ipogeo és egy 1730-as években épült kripta is feltárásra került. A vitrinekben az itt talált ókori eszközök lettek kiállítva. A multimédiás anyagoknak köszönhetően pedig még jobban megértjük majd a látottakat és a freskók jelentőségét.

6 című bejegyzés “MAR – Museo Archeologico Romano, Positano” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás