nápoly védőszentjei

Santa Patrizia

  • SZÜLETETT: 664, Konstantinápoly – 685, Nápoly (21 év)
  • RELIKVIÁI: San Gregorio Armeno, NAPOLI
  • ÜNNEPNAPJA: augusztus 25.
  • VÉDŐSZENTJE: a szingliknek és Nápolynak /San Gennaro társ-patrónusa/
  • CSODÁJA: augusztus 25-én és minden kedden 9.30-kor vére folyékonnyá válik a San Gregorio Armeno templomban

San Gennaro női társa, ketten együtt Nápoly védőszentjei. Santa Patrizia (664-685) Konstantinápolyban született (a mai Törökország területén) és Costantino császár apjának rokona volt. Akarata ellenére házasságra akarták kényszeríteni, ezért elhatározza, hogy apáca lesz és Rómába szökik. Maga a pápa szenteli fel Krisztus menyasszonyává. Apja halála után hazatér és a palotát és minden vagyonát a szegényeknek adja. Jeruzsálembe indul a Szentföldre zarándokolni, de hajótörést szenved Nápoly partjainál. A Megaride sziget (a mai Castel dell’Ovo) barlangjaiban él és imádkozik dajkájával együtt. Majd csatlakoznak a szintén Konstantinápoly környékéről való Szent Vazul rend (“basiliani”) szerzeteseihez és kolostorukhoz a szigeten. Pár hónappal később egy betegség miatt meghal, nagyon fiatalon 21 éves korában. Imádta Nápolyt, és megértette, hogy az Úr nem véletlen akarta, hogy itt telepedjen le.

Dajkája és a követői megalapítják a Szent Vazul rend női ágát, Santa Patrizia rend néven, megőrizve a szent ereklyéit. Először a Megaride-szigeten élnek a kolostorban, majd megkapják a Santa Lucia al Mare templomot.

A legenda szerint egyszer egy lovag annyira szenvedett a kínzó betegségétől, hogy a templomba ment a szent sírjához, egész este el sem mozdulva imádkozott. Hatalmas fájdalmában azt gondolta, magához vesz egy apró ereklyét, hogy hazavigye. Kinyitotta a sírt, és kivette Patrizia egy fogát. Ám a helyén elkezdett szivárogni a vér, mintha a test még mindig élne. Ezt a vérét ampullákba fogták fel és ezt őrzik ma is ereklyeként, és természetesen a fogát is.

1864-ben, templomuk lebontása miatt el kell jöjjenek onnan és a San Gregorio Armeno templomba költöznek az összes relikviával együtt. Apácái most is a kolostorban élnek.

Sírhelye, San Gregorio Armeno

Santa Patrizia vére, akárcsak San Gennaróé csodás módon folyékonnyá válik. De nem csak halálának évfordulóján, augusztus 25-én, hanem minden kedden reggel 9.30-kor a San Gregorio Armenoban.

Ampullák a szent vérével

Santa Patrizia a szinglik védőszentje, ezért sírjához sokan járnak imádkozni, hogy párt találjanak.

2 című bejegyzés “Santa Patrizia” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás