Egyéb kategória

Pino Daniele

Pino Daniele (1955. március 19, Nápoly – 2015. január 4, Róma) énekes és dalszövegíró Nápoly kikötői kerületében született, egy szerény kikötői munkás gyermekeként, öt testvérével együtt. Elhagyva a barlanglakást, a “bassót”, ahová született, később a Piazza Santa Maria La Novára költözik, két nagynénjéhez. Kiskorától kezdve rajongott a zenéért, 12 éves volt, mikor először fellépett egy gyerek partin, mint vokalista. Az Istituto Armando Diazba járt, ahol könyvelői diplomát szerzett, és megtanult autodidakta módon gitározni. Osztálytársaival megalapítják a “New Jet” nevű formációt, majd Pino lassan belecsöppen a ‘70-es évek zenei világába. Első sikereit 1977-ben aratja “Terra mia” című albumával, majd ezt követi további 46 albuma. Egyik első dala, amit a rádió is játszott, a “‘Na tazzulella ‘e cafè” volt, majd a “Je so’ pazzo”.

Leghíresebb dalát, a “Napule è”-t is ekkor írja, mindösszesen 18 évesen (1977). A dal olyan szívbemarkoló lett, ami meghatározta Nápoly további életét is, soha nem született ugyanis ezelőtt olyan dal, ami ilyen jól visszaadta volna a nápolyi keserű-édes életérzést.

Egyedi stílust alakított ki, aminek külön nevet is adott: “tarumbò”, azaz tarantella-rumba-blues keveréke. Szövegeit intenzív nápolyi nyelven írta és énekelte, és legtöbbször személyes, melankólikus témákat dolgozott fel, vagy a Nápolyt ért igazságtalanságokat.

Legnagyobb sikerét a “Nero metà” (1980) című albummal aratja, melyet a nápolyi dal újjászületésének tartottak. Ugyanebben az évben megnyitja a Bob Marley koncertet a milánói San Siróban. 1981-ben már 200.000 embernyi tömegnek énekel a nápolyi Piazza del Plebiscitón. Talán ez volt az első olasz megakoncert akkoriban.

1988-tól örök barátságot köt Massimo Troisi színésszel, és három filmjének zenéjét is ő szerzi.

Massimo Troisivel
Maradonával is nagy rajongói voltak egymásnak

2007-es koncertjén a Piazza del Plebiscitón már olyan olasz hírességekkel énekel együtt, mint Giorgia, Irene Grandi, Nino D’Angelo és Gigi D’Alessio.

Gigi D’Alessióval, Nino D’Angelóval és Fabio Cannavaro focistával

Élete során olyan hírességekkel játszott, mint Pat Metheny, Eric Clapton, Joe Bonamassa, Omar Hakim, Richie Havens és Chick Corea. Az olaszok közül nagy barátja volt Eros Ramazzotti, vele és Jovanottival hármasban nagyszabású koncertet is adnak. Pavarottival is fellép a “Pavarotti és barátai” koncerten, majd a Lucio Dalla tiszteletére rendezett koncerten elénekli a “Carusót” (2013). San Remóban, Párizsban, New Yorkban lép fel.

Jovanottival és Eros Ramazzottival

Kétszer volt házas, első feleségét első lemezének rögzítésekor ismerte meg, ő volt az egyik háttérénekes, Dorina Giangrande. Tőle két gyermeke született, majd a ‘90-es években elváltak, és újra megházasodott Fabiola Sciabbarrasi modellel (1991), akibe őrülten szerelmes lett és akitől két lánya és egy fia született. Majd húsz évnyi házasság után tőle is elválik, mert megismerkedik utolsó nagy szerelmével, Amanda Boninivel. Vele nem sokat lehettek együtt, mert Pino nemsoká meghal szívrohamban toszkánai otthonában. A római kórházba érve már nem tudják újraéleszteni. Csak 59 éves volt.

Első feleségével, Dorinával
Második feleségével, Fabiolával
Amandával

Halálakor Luigi De Magistris polgálmester gyásznapot rendelt el Nápolyban, és a város közterületének zászlóit is mind félárbócra eresztették. Este a Piazza del Plebiscitón 100.000 ember gyűlt össze, hogy elbúcsúztassák. Mind együtt a “Napule è”-t énekelték…

Pino Daniele nyomában című cikkemet itt találod meg.

4 című bejegyzés “Pino Daniele” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás