Múzeumok, nápoly

Osservatorio Astronomico di Capodimonte & MUSA (Museo degli Strumenti Astronomici), Napoli

Salita Moiariello 16, NAPOLI
/CAPODIMONTE/

A MUSA az egyetlen Csillagászati múzeum Dél-Olaszországban, ami látogatható és nyitva áll a közönség előtt.

Az Osservatorio Astronomico létrehozását Giuseppe Bonaparte parancsolta meg egy 1807-ben aláírt rendelettel és 1812-ben Gioacchino Murat hagyta jóvá az építését a Capodimonte palota melletti Miradois-dombot kijelölve. Pietro Bianchi építész vezetésével 1819. december 17-ére lett kész az új Obszervatórium, ahol aznap éjjel az első megfigyelést a Cassiopeia csillagképén végezték.

Antik Meridián-kereső

A múzeum a nápolyi csillagászat 200 éves történetét mutatja be, az útvonal során megtekinthetők az egykori fából faragott eszközök, sárgaréz okulárék, az értékes rajzok és lexikonok gyűjteménye. A könyvtár Galilei, Kopernikusz, Ptolemaiosz, Kepler és Newton műveinek egyes első példányait is őrzi. Pótolhatatlan kulturális örökség.

Egészen a régi koroktól a modern kutatási eszközökig jutunk el, majd egy Planetáriumot is megnézhetünk. Gyönyörű parkja a “Giardini delle Stelle” (Csillagok kertje) remek kilátást biztosít és a megnyugvás helye is egyben. A domb neve “Miradois” spanyolul azt jelenti “nézd azt ott fent”.

4 című bejegyzés “Osservatorio Astronomico di Capodimonte & MUSA (Museo degli Strumenti Astronomici), Napoli” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás