nápoly

Stazione Duomo, Napoli

  • Ⓜ️ METRO Linea1
Piazza Nicola Amore, NAPOLI
/DUOMO, CORSO UMBERTO/

Majdnem 20 év várakozás után végre megnyitott a DUOMO metróállomás a Piazza Nicola Amore téren. A design Massimiliano Fuksas műve és a “Stazioni dell’Arte” művészeti metrómegállók közé tartozik. Az építkezést hosszú időre le kellett állítani, mert egy Augustus korabeli templom maradványaira bukkantak a föld alatt.

Évekig a Municipio területén talált öt római kori hajót feltáró ásatásokat tartották Nápoly legnagyobb felfedezésének, mely közel 3000 kiváló minőségű antik tárgyat juttatott vissza a városba. Nos, a Duomo megálló ásatásai során találtak úgy tűnik felülírják ezt.

Az itt talált Tempio (templom) egy fehér márványból készült, magas emelvényen álló szentély volt, fehér korinthoszi oszlopokkal. Valószínűleg Augustus császárnak szentelték, az ő szobra állhatott belül és a császári családé. A templomot egy oszlopos árkádsor vette körül, mely alatt furcsa márványtáblákat találtak… Az “Isolimpiai versenyek” kategóriái és a győztesek neve volt rávésve!

Képzelhető a régészek meglepetése, mikor rájöttek, mit találtak. Köztudott volt ugyanis, hogy a görögországi Olimpiában a játékszabályok között volt egy rész a nápolyi játékok szabályzatairól (“i regoli dei giochi per i napoletani”) és említést tettek egy szentélyről is, amit “il Tempio dei Giochi Isolimpici” (az Isolimpiai Játékok temploma) néven ismertek. Augustus császár Apollónak szenteltette és Neapolisban volt. Mikor a nápolyi építkezés során tényleg rábukkantak erre a helyre és a templomra, rögtön tudták, hogy az egész történelmet megváltoztató jelentőségű leletet találtak. Kiderült tehát, hogy már a görögországi Olimpiák előtt is létezett egy játék itt Nápolyban “Isolimpiai játékok” néven, melyet a görögök láttak és átvettek.

A nápolyi játékokat Augustus tiszteletére tartották, négyévente. Hatalmas tömegeket vonzott a mediterrán térségből, akárcsak a mai Olimpiai Játékok. A versenyszámok közt szerepelt a gerelyhajítás, diszkoszvetés, távolugrás, stadionfutás, öttusa, birkózás, ökölvívás, fegyverkezési és lovasverseny, valamint a négylovas és kétlovas szekérverseny. Neapolisban – a többi országtól eltérően – a versenyek nemcsak sportban, hanem a művészetekben is folytak: színészi, retorikai és énekverseny is volt. Valószínűleg ennek kultúráját is magukkal vitték a görögök Olimpiába.

Az itteni “olimpiai fellegvár” úgy tűnik hatalmas területet ölelt fel, a Museótól a Porta Nolanáig feltételezik, de az ásatások még nem értek véget. A Duomo metro alatt talált Tempio (szentély) mellett állt a Gymnasium csarnoka, ahol a birkózás és a fegyverkezési versenyek lehettek (Castel Capuano környéke). Az ásatásból mozaikpadlók, szobrok, márványoszlopok és sok különféle tárgy került elő. A császár és a nép a gymnasium előtti portico (oszlopos előcsarnok) lépcsőiről nézte a versenyt, ez volt a kilátó. Innen nyílt a Stadion, az ovális atlétikai csarnok a futópályával, mely a mai Corso Umberto vonalát követhette. Elért egészen a Municipio-Portosalvo szakaszig, ahol feltételeznek egy “Tumulo della Sirena” nevű vallási épületet, ahonnan a verseny indult annak idején. A Mercato mai területén pedig az Ippodromo (lóversenypálya) terült el, ahol a fogathajtó versenyek lehettek.

A nemrég megnyílt állomás hamarosan modern üvegkupolával ellátott tetőt kap, mely az aluljáróba vezeti a természetes fényt. Ezáltal a feltárt leletek – többek közt a tempio is – láthatók lesznek majd felülről is. Cél a mindenki számára nyitott múzeum.

A folyosó LED fényei végigkövetik majd a nap szakaszainak változását, a napfelkelte világoskékjétől a tűző nap sárgáján át a napnyugta pinkes-lilás-narancssárgájáig, folyamatos kontaktusban léve a külvilággal.

Egyelőre csupán a peronokra vezető folyosókat lehet használni, de a későbbiekben igazi múzeummá alakítják a helyet. További látványtervek az új összekötő részről:

2 című bejegyzés “Stazione Duomo, Napoli” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás