Egyéb kategória

Julius Caesar Nápolyban

  • avagy Cesare olaszul
  • római hadvezér és politikus, az első Triumvirátus tagja
  • SZÜLETETT: i.e. 100, Suburra – i.e. 44. március 15, Roma /56 év/
  • NYUGHELYE: Temple of Divus Julius, Roma
  • SZÜLEI: Aurelia Cotta & III. Caius Iulius Caesar
  • FELESÉGEI: 1) Cornelia 2) Pompeia 3) Calpurnia
  • GYERMEKEI: Iulia, XV. Ptolemaios Caesar, fogadott fia: Augustus római császár

Caius Iulius Caesar (i.e. 100, Roma – i.e. 44, Roma) római hadvezér és politikus.

Miután elűzték az utolsó uralkodókat is, a Római Köztársaság nemzetek sokaságán uralkodott. Két katona és régi jóbarát osztozkodott a hatalmon: Pompeius Magrus és Caius Julius Caesar. Egykor mindenki Pompeiust tartotta nagyobbra, de amíg ő a békét tartotta Rómában, Julius Caesar hódító hadjáratot vezetett Galliában, ami minden addiginál gazdagabbá és népszerűbbé tette. A nép kedvelte, kitűnően tudott bánni az emberekkel, és a hatalma is megvolt hozzá, hogy császári címre törjön. I.e. 60-ban Crassusszal és Pompeiusszal együtt megalakítják az első Triumvirátust.

Crassus halála után Róma nem nézte jó szemmel Caesar egyeduralomra törő terveit és polgárháború bontakozott ki ellene. Amit meg is nyert, és így a birodalom vitathatatlan ura lett. Mélyreható reformokat vezetett be, önmagát élete végéig tartó diktátorrá nyilvánította. Központosította a közigazgatási rendszert.

Via Appia

A Via Appia curatoraként szolgált, ami nagy jelentőséggel bíró beosztás volt. Az út akkoriban Rómától Cumae-n keresztül egészen az olasz csizma sarkáig húzódott. Költséges volt ugyan, de nagy tekintélyt biztosított az ifjú szenátor számára. Templomokat, középületeket építtetett, megszervezte a forgalmat Rómából, illetve irányította a város mindennapi életét. Parancsot adott a római naptár teljes átszervezésére, megalapította a 365 napos évet, négyévenkénti szökőévvel, és egy hónapot magáról nevetett el “Júliusnak”. Látványos gladiátorjátékokat szervezett a Circus Maximusban, mellyel nagy népszerűségre tett szert. A Nápoly melletti Pozzuoliban volt villája és Baiae-ban gyönyörű nyaralója.

Baiae

Aedilis, majd életre szóló pontifex maximus lett, ami egy főpapi méltóság volt. Aztán consulként és imperatorként uralta az egész birodalmat.

Első felesége, Cornelia halála után feleségül vette Pompeiát, Sulla unokáját (i. e. 67), akinek távoznia kellett Rómából. Caesar harmadik felesége Calpurnia volt, de szeretője volt Brutus anyja, Servilia is és Kleopátra is, akitől Ptolemaiosz Caesar nevű gyermeke született, aki egyiptomi fáraó lett.

Caesar és Kleopátra

Vérszerinti lánya, Iulia meghalt szülés közben, így örökösének unokaöccsét, testvérének unokáját, Octavianust (a későbbi Augustus császárt) nevezte ki.

Caesar meggyilkolása

Ellenségei, Brutus, Cassius és több szenátor összefogtak, és március idusán Rómában meggyilkolták (i.e. 44). A merénylet után polgárháború tört ki Caesar hívei (Augustus, Marcus Antonius, Lepidus) és a köztársaságpártiak (Brutus, Cassius, Cicero) között. A trónon végül Octavianus (Augustus császár) követte.

Julius Caesar nápolyi nyomait Pozzuoliban és Baiában találjuk meg, ahol impozáns nyaralói álltak. A történészek szerint azon a dombon, ahol most a Castello Aragonese található, ott állott egykor Caesar villája. A tengeri palota olyan hatalmas volt, hogy uralta az egész térséget. Egyik oldalon a tengerre nézett, a Baiai- és Pozzuoli-öbölre, másik oldalon végig belátható volt Bauli (Bacoli) és a szigetek: Procida és Ischia. A palota több szinten helyezkedett el egészen a tengerig, és a leírások szerint szobrokkal volt körülvéve. Többezer négyzetméterét még mindig kutatják a régészek.

10 című bejegyzés “Julius Caesar Nápolyban” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás