Történelem

Giovanna II di Durazzo

Ladislao di Durazzo lánytestvérére, Giovanna II di Durazzóra hagyja a trónt (1414). Giovanna kezét többen is megkérték, többek közt a szicíliai király és a magyar Zsigmond király is, de végül az osztrák királyhoz, Vilmoshoz ment hozzá. Vilmos három év múlva meghal.

Giovanna később már királynőként megy feleségül Bourbon Jakabhoz, la Marche grófjához (1415). Férje elveszi a hatalmat Johannától, elzárja a külvilágtól és helyette uralkodik. Hívei kiszabadítják Johannát, Jakab Franciaországba menekül. 1419-ben koronázzák hivatalosan királynővé Nápolyban.

Utódai nem lévén örökbefogadja az ellenkirály fiát, III. Lajost, de összekülönböznek. Így Alfonso d’Aragona királyt hívja Nápolyba, akit utódául fogad (1421). Johanna azonban őt is kitagadja és visszafogadja III. Lajost, aki hamarosan meghal. Annak testvérét, Renato herceget is örökbe fogadja és ráhagyja a trónt. 1435-ben meghal a királynő, de utódja csak 1438-tól foglalhatta el a trónt.

Rövid uralkodás után 1442-ben őt is elűzi Johanna másik fogadott fia, Alfonso I d’Aragona király. Ezzel véget ér az Anjou-uralom és Nápolyt az Aragóniaiak kezdik irányítani.

Főbb tettei Nápolyban:

  • A via Medináig tolja ki a városfalakat, ahol köralakban középületek és nemesi paloták épülnek

7 című bejegyzés “Giovanna II di Durazzo” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás