nápoly, Történelem

Nápoly görög és római emlékei – Neapolis

Az első görög telepesek a Magna Grecia Khalkhidiké-félszigetéről érkeztek, és Cumae-ban alapítottak várost (i.e. 750). Később tovább terjeszkedve meglátták a lehetőséget a nápolyi partszakaszban, mely jól védhető volt, kikötőre, halászatra is volt lehetőség, fekete lávás földjei pedig jól termőek voltak. Partenope (i.e. 680) városa után egy magasabb partszakaszt választottak, ahol letelepedhetnek. Megalapul az “új város”, Neapolis (i.e. 475).

Falakkal veszik körbe, hogy megvédjék a támadásoktól. Ezek a görög falak olyan híresen erősek voltak, hogy a későbbi gót és bizánci támadók semmilyen módon nem tudták bevenni. Az építkezéshez az i.e. 6-5. században a szürke tufát (tufo grigio), az i.e. 4. századtól a sárga tufát (tufo giallo) használták. A város határai akkoriban a mai Piazza Cavour – Piazza Bellini – Piazza Nicola Amore – Castel Capuano által határolt részen voltak és 8 kapuval rendelkezett. Mivel időközben ráépült az új Nápoly városa, a kincseket nehéz előásni, sokszor a beépítettség miatt lehetetlen. Hagyatkozzunk a fantáziánkra tehát, mikor elképzeljük a föld alatti világot, és hogy hogyan élhettek itt a görögök és a rómaiak. Nézzük sorban nyomaikat a városban! Rajzoltam egy térképet hozzá.

Neapolis

1. PIAZZA CAVOUR: Lépcsőzetes alakban fennmaradt falmaradvány 9,20m magasan, a Scuola Salvator Rosa épülete mellett. Tőle nem messze szintén van egy 10m magas falmaradvány.

Mura Greche di Piazza Cavour

A Caponapoli domb és a Via Anticaglia szakasz volt a görög Akropolisz, a város legmagasabb pontján, ahonnan szép kilátás nyílt a tengerre és a városra, és ahol mindig friss levegő fújt. A környéken több falszakaszt is találtak, valamint istenek szobrait: Apollo, Diana, Demetre.

2. SANT’ANIELLO A CAPONAPOLI: A templom alatt egy őskeresztény szentély és kripta maradványaira bukkantak, melyet üvegfallal borítottak, így látni lehet a templom közepén.

Sant’Aniello a Caponapoli

3. PIAZZA BELLINI: A Bellini-szobor és a kert építésekor a görög falak maradványait találták meg. Mura Greche (i.e.5-4.sz.) Az akkori járdaszint a jelenleginél 10m-rel alacsonyabban volt.

Mura Greche di Piazza Bellini

4. SAN PAOLO MAGGIORE: a templom alatt Castore e Polluce szentélyét találjuk, melyet Zeusz gyermekeinek szenteltek az I.sz.-ban. Két korintoszi oszlopát a bazilika bejárata mellé állították fel. Később Tiberio császár építette tovább (i.sz. 14-37 között), ezt őrzi a felirat is, a templom külső falán.

Tempio di Castore e Polluce
Korintoszi oszlopok, San Paolo Maggiore

5. TEATRO ROMANO DI NEAPOLIS: a Decumano Superiore részen volt a színház és az Odeon. A színház nyitott volt, és Claudius császár parancsára testvéréről, Germanicusról szóló darabokat játszottak, állandó teltházzal. Népszerűségéről Seneca és Nero is említést tesz. Félkör alakú volt és 5000 fő befogadására volt felkészülve. A mellette lévő Odeon fedett volt, és zenei darabokat játszottak itt. A színház és az alatta lévő öltözők megtekinthetők a Napoli Sotterranea túra keretén belül.

Teatro Romano, a jelenlegi házak közt

6. NAPOLI SOTTERRANEA: a föld alatti túra során megnézhetjük a 40m mélységben elterülő antik görög-római vízvezetéket, mely a 70km-re lévő Serio folyóból hozta a városba a vizet, és a Piscina Mirabilisszel volt összeköttetésben (Miseno). A vízvezeték minden házba és köztéri kútba be volt kötve.

Antik vízvezeték és ciszterna, Napoli Sotterranea

7. NEAPOLIS SOTTERRATA: itt volt az agóra (vagy későbbi nevén fórum), a város társadalmi, politikai központja, ahol a szavazásokat tartották és ahol a nagy filozófusok sétálva tanítottak. Mellette állt a macellum, a piac területe, mely emeletes volt, középen kövekkel kirakott sétálóutcája volt (mint Pompeiben), és mindkét oldalon árkádos üzletek nyíltak. Itt találták meg Nápoly első pizzasütő kemencéjét!

Neapolis Sotterrata
Pizzasütők, Neapolis Sotterrata

8. SAN GREGORIO ARMENO: a bazilika alatt egykor a római Ceres temploma volt, melynek érdekessége, hogy terrakotta figurákat találtak, amiket az emberek áldozati ajándékul vittek, és a közeli kézműves árusok készítették bodegáikban. Ők a mai San Gregorio Armeno betlehemeseinek szellemi elődjei lehettek.

9. SAN GENNARO ALL’OLMO: a mai templom alatt egy őskeresztény templom maradványai.

10. SANTI FILIPPO E GIACOMO: a templom alatti részen egy római villa nyomaira bukkantak.

11. PALAZZO CORIGLIANO: jelenleg az egyetem egy előadóterme működik itt, az Aula Mura Greche, ahol a tanulók mögött, üveggel védve, az antik görög út, a Decumano Inferiore falait láthatjuk.

12. PALAZZO SANGRO DI CASACALENDA: a mai Piazza San Domenicón állt a Vesta templom.

13. SAN GIOVANNI MAGGIORE: A templom mellett egy római kori campanilét találunk, mely Junót ábrázolja.

14. SANTA CHIARA: a kolostor alatt egykor termálfürdők voltak (I.sz.)

Terme, Santa Chiara

15. SANTI APOSTOLI: a templom alatt Mercurio szentélyét találták.

16. DUOMO: a Santa Restituta alatti részben megnézhetjük az itt talált Apollo templom és domus nyomait. Egy tavernát (kocsmát) is találtak itt, a poharakból, edényekből és osztriga maradványokból azonosították. A terrakotta csövek termálfürdőkre engednek következtetni. Az érseki palotánál pedig egy 12 m hosszú antik római út került elő.

17. SAN CARMINIELLO AI MANNESI: a templomot bombatámadás semmisítette meg, felszínre hozva egy római kori domus maradványait (I.sz.). Az épület emeletes volt és alsó szintjén egy freskókkal borított terem volt, körben a szolgálók szobáival és a fűtésrendszerrel, mely az emeleti, 3 különféle hőmérsékletű termálmedencét fűtötte. Találtak egy Mitra szentélyt is, melynek freskója teljes szépségében megmaradt.

San Carminiello ai Mannesi, domus

18. CASTEL CAPUANO: a királyi vár alatt egy római kori gymnasiumot, vagyis egy testedzésre alkalmas pályát találtak.

19. PIAZZA NICOLA AMORE: a Duomo metromegálló építése hosszú évekre leállt, ugyanis egy új történelmi felfedezésre bukkantak. Megtalálták azt a Stadiont és az Augustus császárnak szentelt templomot, ahol az Olimpiai játékok elődje zajlódhatott.

20. CIPPO A FORCELLA: a város egyik legrégebbi antik kapujának maradványa, az i.e. 6.sz.-ból.

Cippo a Forcella

Neapolis tehát egyike lett a Magna Grecia egyik fővárosának. Kikötője a mediterrán térség fő kikötőjévé fejlődik. Cumea, Puteoli (Pozzuoli) városaival együtt gazdagodik és gyarapodik, felveszi a tipikus görög polisz jellegzetességeit, rácsos elrendezésű házak, decumanók (sugárutak), nyilvános épületek pl. színházak, kúriák és versenypályák.

21. PIAZZA MUNICIPIO: a metró építése során az antik kikötő maraványait találták meg itt, mely több évre leállította az építkezéseket. Eddig 5 római hajó került elő a császári időkből, 13 méterrel a mai utcaszint alatt, melyeknek rakományaiból sok mindenre lehet következtetni a kor szokásaival kapcsolatban.

Antik porto, Piazza Municipio

22) A metro Linea1 építése során talált leletekről a Stazione MUSEO metrómegállóban láthatunk egy mini kiállítást “Stazione Neapolis” címmel

Nápoly hihetelen gazdagsággal és történelemmel rendelkezik. Az ókor bölcsője volt, régészeti kincseinek feltárása még éveket vesz igénybe. Mivel a Policlinico átköltözött a város külső zónájába, felmerült a terv egy új Régészeti Park létrehozására a belvárosban, mely felszínre hozná az éppen itt elterülő Akropolisz romjait.

1 című bejegyzés “Nápoly görög és római emlékei – Neapolis” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás