Egyéb kategória

Federico II

  • Federico II di Svevia vagy II. Frigyes
  • Hohenstauf-ház
  • URALKODOTT: 1197-1250 /53 év/
  • ELŐDJE: Enrico VI di Svevia (apja)
  • UTÓDJA: Corrado (fia)
  • SZÜLETETT: 1194-1250 /55 év/
  • NYUGHELYE: Palermo
  • SZÜLEI: Enrico VI di Svevia német-római császár & Szicíliai Konstancia
  • FELESÉGEI: 1) Konstancia aragón királyi hercegnő 2) II Izabella jeruzsálemi királynő 3) Angliai Izabella 4) Bianca Lancia
  • GYERMEKEI: Enrico VII di Svevia, Corrado német király, Manfredi szicíliai király, Hohenstauf Anna, Margaret of Sicily, Enzio (Sardinia), Frederich (Antioch), Frederich (Pettorano), Richard (Chieti), Violante (Svevia), Enrico Carlotto (Sicilia), Heinrich (Hohenstauf), Konstanze (Hohenstauf), Jordan (Germany), Agnes (Hohenstauf), Heinrich (Germany)

A Hohenstauf dinasztia kiemelkedő uralkodója, aki a Nápolyi Egyetem megalakításán kívül számos újítást vezetett be és elkezdte Nápoly újjáépítését. A kultúrában és az oktatásban hatalmas sikereket ért el. Kétségkívül ő volt korának legfelvilágosultabb és széleslátókörűbb uralkodója. Hat nyelven beszélt (latin, szicíliai, német, francia, görög, arab) és könyvet is írt szenvedélyéről, a solymászatról (“De Arte Venandi cum Avibus”, 1260 – jelenleg a Vatikáni könyvtárban őrzik).

“De Arte Venandi cum Avibus” c. könyvének egy lapja

Uralkodását erőskezű moralizáló törvényhozás jellemezte és nagyfokú művészeti és kulturális megújulás. Nápolyban egyesültek a népek, mindenki ide akart jönni tanulni. A város földrajzi adottságai és nagy kikötője ezt lehetővé is tette (akkoriban még nem voltak utak, legfőképp hajóval utaztak). Ellenezte viszont az egyház hatalmát, s emiatt kétszer is kiközösítette IX. Gergely pápa, aki az antikrisztust látta benne.

Federico II, a sólymász

Udvara görög, latin, germán, arab és zsidó kultúrák találkozási helye volt, filozófusok és zenetudósok laktak itt. Központilag irányított, modern királyságot hozott létre Palermói központtal. Nápolyból pedig szellemi és kulturális központot csinált.

Federico II olthatatlan kíváncsiságban szenvedett, minden érdekelte a filozófiától kezdve az asztrológián át a matematikáig. Levelezéseket folytatott és barátságban volt Leonardo Fibonacci pisai matematikussal, a “Fibonacci-sorozat” megalkotójával. Érdekelte az algebra, az orvostudomány és a természettudomány. Állatkertet is hozott létre Palermóban, amely híres volt a benne találgató egzotikus állatok számáról.

Szintén részlet a könyvéből

1239-ben Federico II törvényt adott ki a meglévő kastélyok felújítására. Az egykori normann várak mellett újak építésébe is fogtak, összesen mintegy 250 építkezésbe kezdtek bele, hogy azok minden eshetőségre készen elérhetőek legyenek. Kastélyokat, rezidenciákat és királyi palotákat építtetett, egyes épületek katonai célú építmények voltak, melyekben az udvar elhelyezésére alkalmas terek is helyet kaptak, mások kifejezetten lakhatási célt szolgáltak, némelyikük vadászati célokra készült vagy gazdálkodásra.

Nevéhez kötődik a misztikus “Colapesce” legendája, a kis halászfiúé, aki jóban lett a királlyal és megbízására a tengert kutatta – Szicília és Nápoly titkait – , majd maga is hallá változott.

Federico II halálát is több legenda is övezi, állítólag azt jósolták neki “egy olyan helyen fog meghalni, melynek nevében a “virág” (fiore) szó szerepel”. Emiatt Federico II elkerülte, hogy bármikor is Firenzébe menjen, de azt nem tudta, hogy a mai Torremaggiore vidékén van egy bizánci eredetű kis falu, Castel Fiorentino néven. Itt halt meg 1250. december 13-án. A Sterparone nevű dombról ma is láthatók a domus és az őrtorony romjai.

Főbb tettei Nápolyban:

  • Székhelye Palermo volt, de Nápolyt szellemi központtá tette.
  • A nápolyi kikötő kapacitását 6 gálya befogadására bővítette ki.
  • Megalapítja a nevét viselő egyetemet, az Università di Napoli Federico II-t (1224), mely Bologna után a 2. legrégebbi volt Európában.
  • Kényelmesebbé, igazi királyi rezidenciává alakítja a Castel Capuanót (1231).
  • Fellendül Nápoly gazdasági és társadalmi élete, kikötőjébe özönlenek a kereskedők, áruraktárakat kell nekik építeni.
  • Az Astroni krátertavaihoz jár gyógyíttatni magát (1217)