Történelem

Federico II és a Hohenstaufok Nápolyban

A görög és római korszak után, a Nápolyi Hercegség, majd a Nápolyi Királyság következett, amit a normannok irányítottak. Utolsó királyuk, Tancredi mellett kiállt a város, az Enrico VI di Sveviával vívott harcban, de a csatát elvesztették. Kezdetét vette a Hohenstauf-dinasztia uralkodása Nápolyban, Enrico VI lett a király, aki tisztogatásokat végzett, leromboltatta a város védőfalait, és újabb erődöket építtetett a lakosság megfékezésére. A trónt fia, Federico II örökölte, aki korának legműveltebb és legszéleslátókörűbb uralkodója volt.

Federico II

Udvarában tudósokat, keresztény, arab és zsidó filozófusokat fogadott, székhelye zenei központ is volt. Federico II maga is tudott írni és jól énekelt. A “palermói reneszánsz” védelme alatt kialakult a neo-latin, már majdnem olasz költészet, és itt keletkeztek a zenekísérettel előadott canzonék is. Frigyes alapította az új Nápolyi Egyetemet (Università Federico II), ami a bolognai után a második egyetem volt, de első abban a tekintetben, hogy a király alapította, nem magánszervezet. A kormányba szánt embereket akarta itt taníttatni, a jogászokat felkészíteni az államrendszer és a törvények szabályaira, valamint kultúrát oktatni helyben, elkerülve a költséges külföldi utazásokat.

Az egyetem címere Federico II királlyal

Az oktatások a San Domenico Maggiore kolostorban zajlottak, ahol 1271-74 között Tommaso d’Aquino (Aquinói Szent Tamás) is tanította a tanulókat. A teológia mellett jogot, bölcsészettudományt, orvostudományt oktattak, később bővült asztronómia, mechanika és kereskedelmi tanszékkel.

Az Università első székhelye a San Domenico Maggiore kolostorban

Ezzel Nápolyt szellemi központtá tette, özönlöttek a tudósok, a város kikötői megteltek a tanulni vágyókkal. Fellendült a társadalmi élet, és a gazdaság is, a kereskedőknek külön raktárakat kellett már építeni a kikötőben, amit Federico II immár hat gálya befogadására tett alkalmassá. A Castel Capuanóból pedig igazi királyi rezidencia lett (1231), noha a királyi székhely még mindig Palermóban volt.

A későbbi egyetemi épület a mai MANN helyén

Halála után (1250) fiai uralkodtak. A Hohenstaufokkal szemben fellépő új hatalom, a francia Anjou-ház feltűnésekor azonban Nápoly küldöttei behódoltak Carlo I d’Angio előtt. Innentől (1266) kezdetét vette az Anjou uralom Nápolyban.

3 című bejegyzés “Federico II és a Hohenstaufok Nápolyban” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás