Egyéb kategória

Carlo V di Spagna

A spanyol-Habsburg Carlo V d’Asburgo (vagy Carlo V di Spagna) király uralkodása alatt alkirályok irányították Nápolyt, ő maga csak egyszer járt itt. Édesanyja Giovanna III Aragóniai királynő volt Nápolyban, édesapja Habsburg Szép Fülöp. Miután utóbbi meghalt, édesanyja társuralkodóként maga mellé fogadja Carlót.

Carlo V ezután főleg a Habsburg ügyekkel foglalkozott, miután nagyapja, I. Habsburg Miksa német-római császár meghalt és ráhagyta a trónt (1519). Hatalmas területek ura lett, “országában soha nem nyugodott le a nap”. Szerelemből házasodott Izabella portugál infánsnővel, a portugál király lányával. Felesége belehal hatodik gyermekük születésébe. Nagy szerelem volt, sosem csalták meg egymást. Ezután Carlo két hónapra kolostorba vonul gyászolni, és haláláig feketében jár. Sosem házasodik újra.

Carlo V di Spagna koronázása

Alkirályai irányítása alatt megkezdődött Nápoly spanyollá formálása, az első városrendezés, az erős külsőségekkel kísért mély vallásosság megjelenése.

Don Pedro Alvarez de Toledo

Don Pedro Alvarez de Toledo alkirály nagy városrendezésbe kezd, megépítteti a Királyi Palotától a városkapuigtartó Via Toledót (1536), a tőle nyugatra lévő részt a Vomero felé, mértani pontossággal utcákra osztja, és létrehozza a Spanyol negyed (Quartieri Spagnoli).

Quartieri Spagnoli

A városfalakat a megnövekedett lakosság miatt kijjebb tolják (1537) a Dante teret a Via Tarsiáig, és a Montesanto irányába egész a Castel Sant’Elmóig (amelyből szintén ő csinált erődöt), a Chiatamone részt a Chiaiáig, északon a Cavourig a Bastione degli Incurabiliig. Ezeken a falakon kívül építkezni tilos és büntetett volt! (A falak egészen 1740-ig fent maradtak, mikor is Carlo III di Borbone kezd a bontásukba.) A városkapukat is jelentősen módosította, lerombolta vagy elköltöztette őket (27 létezett belőlük). Lebontották a Porta di Costantinopolit (áttetette az azonos nevű utca bejáratához), a Porta di Sant’Antoniellót, a Porta San Gennarót (később újraépítik) és a Porta Carbonarát. A Porta Realét átrakatta a Piazza del Gesùról a Via Toledo megépítése után a Via Toledo bejáratához, a Palazzo Petagna és a Palazzo De Rosa közé. Neve ezután Porta di Toledóra, majd Porta dell’Olióra változott, az itt lévő olajtartályok (ciszternák) miatt, aztán a Basilica dello Spirito Santo megépítése után Porta dello Spirito Santónak kezdik hívni. A Castel Capuanóból királyi rezidencia helyett bírósági épületet csinál (1537), az alagsort börtönné alakíttatja, és kibővíti a Bibliotecával és a Cappella del Sommariával. Megépítteti a spanyolok legjelentősebb templomát, a Basilica di San Giacomo degli Spagnolit (1540). Spanyol mintára átszervezi az egyetemet (mai MANN épülete).

Castel Capuano és a Vicaria negyed

Carlo V di Spagna mindösszesen egyszer jön el megnézni Nápolyi birodalmát, 1535. november 22-én érkezik és két és fél hónapig marad. Bársonyba borított lován az impozáns Porta Capuanán lép be, amire ez alkalomra frissen felvésték címerét a San Gennarót ábrázoló dombormű mellé. Végiglátogatja a városokat, mindenhol ajándékokat kap és ünnepségek fogadják, számos szobrot és díszkutat avatnak a tiszteletére a város főterein. A Castel Nuovóban száll meg. Vízkeresztkor spanyol stílusú bikaviadalon vett részt a via San Giovanni a Carbonara mentén rendezett téren.

Jelenet Don Pedro de Toledo sírjáról: Carlo V belépése a városba a Porta Capuanán keresztül

Hatalmas területei között folyton úton volt, soha nem telepedett le sehol. Élete során azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egyesíti Európát egy nagy egyetemes keresztény monarchiában. Ennek érdekében hatalmas hadsereget állított fel német, spanyol, olasz és burgundi lovagokból. Költségei fedezésére a Hernán Cortés és Francisco Pizarro aztékok és inkák elleni hódításaiból származó ezüstöt használta fel. Megbízásokat adott El Dorado mesés kincseinek felkutatására is.

Halála után felosztotta a Habsburg Birodalmat fia, Filippo I d’Asburgo (Spanyolország, Hollandia, Nápoly, Szicília, Szardínia) és testvére, Ferdinando I d’Austria (Austria, Horvátország, Csehország, Magyarország) közt.

Alkirályai:

  • Ramón Folc De Cardona /1516-22/
  • Charles De Lannoy /1522-23/
  • Andrea Carafa /1523-26/
  • Charles De Lannoy /1526-27/
  • Hug De Montcada /1527-28/
  • Filiberto De Chalons /1528-30/
  • Pompeo Colonna /1530-32/
  • Don Pedro De Toledo /1532-53/
  • Luis De Toledo /1553/
  • Pedro Pacheco Ladrón De Guevara /1553-56/
  • Bernardino De Mendoza /1555/

Kronológia

1536 - Via Toledo megépítése
1536 - a Spanyol negyed megépítése
1538 - Pedro de Toledo alkirály a San Paolo Maggiore templomot San Gaetano da Thieninek adja, aki rendjével, a theatinusokkal birtokba veszi
1538 - szeptember 28-án kiemelkedik az új hegy, a Monte Nuovo a földből, Don Pedro De Toledo egész udvarával, sok lovaggak és néhány filozófussal a helyszínre lovagolt, és a San Gennaro alla Solfatara templom mellől nézte a folyamatokat. Innen jól be lehetett látni az egész térséget
1540 - Basilica di San Giacomo degli Spagnoli