nápoly, Történelem

Don Pedro De Toledo

  • spanyol alkirály Carlo V alatt
  • NÁPOLYT VEZETTE: 1532-1553 /11 év/
  • SZÜLETETT:

Don Pedro De Toledo alkirály Carlo V spanyol király nápolyi megbízottjaként vezette Nápolyt annak távollétében, a spanyol alkirályok korszakában.

Don Pedro de Toledo rendkívül sok mindent végzett Nápolyban 11 éve alatt. Mivel a város ekkorra már jelentősen túlnőtte magát, nagy városrendezésbe kezd, megépítteti a Királyi Palotától a városkapuig tartó Via Toledót (1536), ezzel kiszélesítteti a város területét.

A Toledótól nyugatra lévő részt, egész a Vomero hegyig, mértani pontossággal utcákra osztja, és létrehozza a Spanyol negyed (Quartieri Spagnoli).

Quartieri Spagnoli

A városfalakat a megnövekedett lakosság miatt kijjebb tolják (1537) a Dante teret a Via Tarsiáig, és a Montesanto irányába egész a Castel Sant’Elmóig (amelyből szintén ő csinált erődöt), a Chiatamone részt a Chiaiáig, északon a Cavourig a Bastione degli Incurabiliig. Ezeken a falakon kívül építkezni tilos és büntetett volt! (A falak egészen 1740-ig fent maradtak, mikor is Carlo III di Borbone kezd a bontásukba.) A városkapukat is jelentősen módosította, lerombolta vagy elköltöztette őket (27 létezett belőlük). Lebontották a Porta di Costantinopolit (áttetette az azonos nevű utca bejáratához), a Porta di Sant’Antoniellót, a Porta San Gennarót (később újraépítik) és a Porta Carbonarát. A Porta Realét átrakatta a Piazza del Gesùról a Via Toledo megépítése után a Via Toledo bejáratához, a Palazzo Petagna és a Palazzo De Rosa közé. Neve ezután Porta di Toledóra, majd Porta dell’Olióra változott, az itt lévő olajtartályok (ciszternák) miatt, aztán a Basilica dello Spirito Santo megépítése után Porta dello Spirito Santónak kezdik hívni. A Castel Capuanóból királyi rezidencia helyett bírósági épületet csinál (1537), az alagsort börtönné alakíttatja, és kibővíti a Bibliotecával és a Cappella del Sommariával. Megépítteti a spanyolok legjelentősebb templomát, a Basilica di San Giacomo degli Spagnolit (1540). Spanyol mintára átszervezi az egyetemet (mai MANN épülete). A szaracén kalózok elleni védekezés jegyében megerősítteti és csaknem teljesen átalakítja a Castello di Baia várat. Ő volt az, aki számos szaracén tornyot építtetett városszerte és az Amalfi-parton is (itt).

Őrtornyot akart építtetni Torregavetában, de az antik római Villa Vatia nyomaira bukkanva, inkább tovább folytatta annak ásatásait.

Kronológia:

1538 - szeptember 28-án kiemelkedik az új hegy, a Monte Nuovo a földből, Don Pedro De Toledo egész udvarával, sok lovaggak és néhány filozófussal a helyszínre lovagolt, és a San Gennaro alla Solfatara templom mellől nézte a folyamatokat. Innen jól be lehetett látni az egész térséget
1538 - megerősítteti és csaknem teljesen átalakítja a Castello di Baia várat. Számos szaracén tornyot építtet városszerte és az Amalfi-parton is