Történelem

Federico IV d’Aragona

Miután Ferrante király fia, Ferrandino 29 évesen váratlanul meghal, nagybátyja Federico IV d’Aragona (Ferrante testvére) kerül a trónra. 1497 augusztusában koronázzák meg Capuában.

XII. Lajos francia király és Katolikus Ferdinánd azonban a háttérben árulásra készültek: aláírtak egy szerződést, melyben felosztották maguk közt a Nápolyi Királyságot. Calabria és Puglia a spanyoloké lett, Campania, Abruzzo és Molise pedig a franciáké. Az egyezményre a pápa is áldását adta, aki profitált a dologból.

1500. november 11-én tehát a franciák elfoglalják az országot és Federico IV d’Aragona kénytelen volt lemondani. Álmában sem gondolta volna, hogy éppen nagybátyja (Katolikus Ferdinánd) fogja elárulni. A franciák áruló módon elfoglalták Capua városát, miközben az átadási tárgyalások folytak. Kifosztották és 7000 lakost mészároltak le. Mikor Nápolyba vonultak, már senki sem akart ellenszegülni. Az Aragóniai-ház hívei elmenekültek, Federico IV az ischiai Castello Aragonesébe ment. Megszakított minden kapcsolatot az áruló nagybácsival, viszont XII. Lajos francia királynak levelet írt, melyben emlékeztetve régi barátságukra, arra kérte, hogy hagyja meg neki Nápoly szuverenitását. A birtokok azonban már el voltak osztva. A király annyit megtett viszont, hogy Federicót nem fogolyként, hanem vendégként hívta meg Franciaországba, egy darab Anjou földet is adott neki. 3 évig élt itt, majd 52 éves korában meghalt. Vele véget ért az Aragóniai dinasztia uralma Nápolyban.

4 című bejegyzés “Federico IV d’Aragona” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás