Egyéb kategória

Beatrice d’Aragona azaz Aragóniai Beatrix magyar királyné

  • vagy Aragóniai Beatrix magyar királyné
  • Aragóniai-ház
  • SZÜLETETT: 1457. november 16, Nápoly – 1508. szeptember 23, Nápoly /50 év/
  • NYUGHELYE: San Pietro Martire kolostor, Nápoly
  • SZÜLEI: Ferdinando “Ferrante” I d’Aragona & Chiaromontei Izabella nápolyi királyné
  • FÉRJE: 1) Mátyás király (Mattia Corvino) 2) II. Ulászló (Ladislao II di Boemia e Ungheria)
  • GYERMEKEI: nem voltak
  • TESTVÉRE: Alfonso II d’Aragona, Federico IV d’Aragona

Beatrice d’Aragona (Aragóniai Beatrix) Ferrante I d’Aragona király lányaként a Castel Nuovóban nevelkedik, fényűzést, reneszánsz kultúrát szív magába.

Castel Nuovo

Beatrice d’Aragona “Regina d’Ungheria” néven Mátyás király felesége lesz, aki akkor már tíz éve özvegy. Elkápráztatja Beatrice szépsége. Akkoriban politikailag előnyös házasságot akart kötni Mátyás, de kikötötte, hogy a menyasszony gyönyörű legyen! Az esküvőt a Castel Nuovóban tartották Nápolyban (1476. szeptember 15), olyan pompa és színes városi ünnepségek keretében, ahol ez alkalomra veretett ezüst pénzérméket és cukorsüteményeket szórtak a nép közé, ami akkor ritkaságnak számított a főúri udvarokban is. A pápa személyesen tette a koronát Beatrice fejére. Az esketés a főtéren, a Piazza dell’Incoronatán volt, majd nagy lakoma kezdődött és lovagi tornák.

Beatrice és Mátyás

Beatrice a ragyogó udvar szokásait magával hozta, és megadta a budai és a visegrádi rezidenciáknak a dél-olasz (spanyol szálakkal átszőtt) atmoszféráját. Együtt uralkodott Mátyással, a magyarok azonban nem szívlelték. Tíz év után nem született közös gyermekük, így Mátyás elkezdte törvénytelen fiát pártolni és halála után őt akarta a trónra ültetni. Ez ellen Beatrice mindent megtett, mert önmagát akarta a trónon látni. Szövetkezett a bárókkal is, a cseh királlyal is, de végül férje halála után visszakerült Nápolyba, a Castel Capuanóba.

Castel Capuano

Rövid ideig Ischiára kellett menekülniük, a Castello Aragonesében tölt 2,5 évet. Majd ismét visszaköltöznek a Castel Capuanóba.

Castello Aragonese, Ischia

A San Pietro Martire templomban temették el, édesanyja mellé. Életéről Surányi Miklós írt könyvet “A nápolyi asszony” címmel.

San Pietro Martire templom
Sírfelirata

6 című bejegyzés “Beatrice d’Aragona azaz Aragóniai Beatrix magyar királyné” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás