Történelem

Alfonso II d’Aragona

Alfonso II d’Aragona a Nápolyi Királyság egyik Aragóniai királya, “Ferrante” király fia és Mátyás királyunk feleségének, Aragóniai Beatrixnak a testvére.

Feleségül Ippolita Sforzát, Francesco Sforza milánói király lányát vette el, megerősítve a két királyság közti kapcsolatot. Apja után Alfonso II mindösszesen egy évet uralkodott, a nép nem szerette kemény intézkedései miatt, amit már apja mellett, hercegként is megmutatott. Katonai fellépései során a bárók ellen, majd a firenzei Pazzi-felkelésben nyújtott segítsége folytán is kegyetlennek mutatkozott. A nép nem szívlelte, ezért úgy döntött, lemond fia, Ferdinando II d’Aragona javára. Ezután Ischia szigetére menekült, majd a Szicíliai Királyságba utazott, és Messinában telepedett le. Mazzara kolostorát választotta lakhelyéül, itt is halt meg.

Sant’Anna dei Lombardi

A Sant’Anna dei Lombardi templomban temették el, amelynek környékén uralkodása alatt nagyméretű terjeszkedésbe kezdett, a város legnagyobb kolostoregyüttesét hozva létre. A templom a toszkánaiakkal való szoros kapcsolatról tanúskodik, bizonyítva, hogy már akkoriban firenzei kereskedők, bankárok és művészek egy kolóniája telepedett itt le Nápolyban. A művészeket a firenzei Strozzi család szponzorálta, a templom belsejét toszkán mesterek díszítették. A hely az évek alatt az Aragóniaiak kedvenc helyévé vált.

Főbb tettei Nápolyban:

  • Nagyméretű terjeszkedésbe kezdett a Sant’Anna dei Lombardi templom környékén, a hely az Aragóniaiak kedvenc helyévé lett. Itália legnagyobb kolostorai közé tartozott, mérete városkerületekéhez volt hasonlatos.